Orchidea gondozás

 

Most az egyik kedvenc virágommal fogunk egy kicsit közelebbről megismerkedni, a lepkeorchideával. Valószínűleg ez a legelterjedtebb faj,szinte minden házban fellelhető ahol női személy megfordul 🙂 Ez nem véletlen, hiszen ha jó körülmények között tartjuk kedvencünket, akár 3-4 hónapig is gyönyörködhetünk szebbnél szebb virágaiban. Rengetegen fordultok hozzám,olyan problémákkal, hogy mikre érdemes odafigyelni orchidea tartás közben.Saját tapasztalataim alapján a legjobb ,ha virágzásig ablakban tartjátok. Ami nagyon fontos, hogy közvetlen napfénynek ne legyen kitéve, különben a növény megéghet. Az én ablakom pontosan Észak felé néz,szórt fényt kap az egész nap folyamán, még a menthetetlen darabok is magukhoz térnek itt. Az ideális hőmérséklet nyáron : 20-27 °C . Öntözni másfél hetente szabad, langyos vízzel . Én nem használok semmilyen tápoldatot, mégis nőnek akár a bolondgomba. Amire érdemes odafigyelni , hogy a levelek között ne hagyjunk vizet, hiszen a virág így kirohadhat. Ha szép egyenes szárakat szeretnénk, már a szár megjelenésétől egyengessük botok és csipeszek segítségével a növény útját. Akár egy félgömböt is készíthetünk , ha ügyesen, folyamatosan odafigyelünk a növekedésre. Mikor már kivirágzott a növényünk, el lehet venni az ablakból és az árnyékosabb helyen is eléldegél.

Hibák amiket sokan elkövetnek: 

  • nem ültetik át a növényt : szükséges a föld felfrissítése körülbelül két évente. Erre kimondottan orchidea földet  kell venni. Az elszáradt gyökereket ilyenkor érdemes levagdosni( fertőtlenített ollóval) , hogy a többi egészségesnek helyet csináljunk. Ha nagyon nem fér el a gyökérzet, akkor lehet nagyobb cserepet is venni, ezekhez is kimondottan speciális orchidea cserép van. Mindenki az átlátszót ajánlja, hiszen így több fény jut a légzőgyökerekhez és a növény jobban tud fotoszintetizálni és ezáltal fejlődni. Nekem semelyik cserepem sem átlátszó… 🙂
  • túl hamar vágják le az elvirágzott szárakat: a növény szárát ha elvirágzott, csak abban az esetben szabad levágni, ha teljesen kiszáradt, lesárgult. Sok esetben egy félig kiszáradt száron is új hajtások jönnek, így várjunk vele sokáig.
  • túlöntözés : sok helyen lehet olvasni, hogy engedjünk vizet a kádba és ültessük bele orchideánkat egy 15 percre. Ezt azoknak az embereknek ajánlom, akiknek van ideje erre a tortúrára és félnek, hogy esetleg túl sok vízzel öntöznék meg a virágokat. A fürdőkádban a növény csak annyi folyadékot fog felszívni, amennyire szüksége van, így talán jobban kiküszöbölhető a túlöntözés.
  • huzatos helyre kerül a növény: sosem szabad rányitni az ablakot vagy olyan helyre helyezni ahol nagy a szélmozgás. Az orchidea bimbói nagyon érzékenyek és már 15 °C alatt ledobják bimbójukat, virágaikat.
  • túltáplálás : sok ember azt hiszi, minél több tápoldatot ad a növénynek annál jobb lesz. Sajnos ez nem igaz, a jóból is megárt a sok. A tápoldatoknál nagyon fontos odafigyelni, hogy megfelelő arányban hígítsuk illetve havonta egyszer használjuk csak. Észlelhető jel: foltos levelek, sárguló gyökér.

Képekért külön köszönet: Mándi Ferenc

http://mandiferencphtgrphy.wordpress.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s